Де живуть пінгвіни?

675

Світ тварин

Чи знаєте ви, що пінгвіни жили ще за часів динозаврів? І якщо останнім не пощастило і вчені відновлюють їх вигляд по кісточках, то предки пінгвінів, які з’явилися 70 мільйонів років тому, як і раніше радують нас своїми незвичайними звичками.

Більшість пінгвінів живуть в Антарктиді, яка знаходиться в Південній півкулі Землі. Вони дуже люблять холод, і витримують температури до -110 градусів. У них товстий шар підшкірного жиру і три шари пір’я. Маса жирової прошарку пінгвіна становить половину його ваги. До речі, саме тому їх так назвали. Іспанське слово «пінгвін» означає «жирний, розжиріли».У сніжну бурю жирова «шуба» дуже потрібна. В завірюху, коли пориви вітру досягають швидкості 30 метрів в секунду, ні одне пір’ячко на пінгвіна не тріпоче, всі лежать гладко, щільним панциром вкриваючи птицю

Пінгвіни – птахи, хоча зовсім не вміють літати. Зате вони чудові плавці і нирці. Так як їх крила не пристосовані до польоту, вони використовуються як плавники. А завдяки своєму тілу, схожий на торпеду, пінгвіни розвивають швидкість під водою до 40 кілометрів на годину. Половину свого життя ці птахи проводять у воді, плаваючи або добуваючи їжу – рибу, планктон і молюсків. Вони можуть пірнати на глибину до п’ятисот метрів, затримуючи дихання на 30 хвилин.

Пінгвіни пересуваються на задніх лапах короткими кроками, тримаючи тіло вертикально. Їх швидкість на суші максимум 2 км/год, зате пройти без зупинки вони можуть до 100 км. А якщо треба рухатися швидше, вони лягають на черево і ковзають по снігу як на санях, відштовхуючись крилами і ногами.

Живуть пінгвіни великими колоніями, що складаються з безлічі сімей. Ці птахи дізнаються своїх родичів по запаху. А для спілкування використовують мову знаків. Вони хитають головами або махають крилами, що б що-небудь повідомити.

Пінгвіни – гарні батьки. Пингвиниха відкладає одне або два яйця, поява яких майбутні батьки зустрічають радісними криками. Вони кланяються і дякують один одного. Потім батько пінгвін бере яйце й ховає його в жирову складку на черевці. Він буде тримати його на лапах – ластах 2 місяці, стоячи на трескучем морозі і сильному вітрі, майже не рухаючись. В цей час мама пінгвіна вирушає далеко до моря на полювання для видобутку їжі. Батьки зазвичай збираються разом, що б їм самим не замерзнути. Птенчики вилуплюються покритими ніжним пухом, але вже через три тижні батьки залишають пташенят і тільки зрідка повертаються їх годувати. З цього часу пташенята починають об’єднуватися в тісні групи – дитячі сади. А через рік, коли у дітей з’являються водонепроникні пір’я, вони стають зовсім самостійними.