ЖИТТЯ ВЕЛИКОЇ ПАНДИ

920


ЖИЗНЬ БОЛЬШОЙ ПАНДЫ
ЖИЗНЬ БОЛЬШОЙ ПАНДЫ
ЖИЗНЬ БОЛЬШОЙ ПАНДЫ
ЖИЗНЬ БОЛЬШОЙ ПАНДЫ
ЖИЗНЬ БОЛЬШОЙ ПАНДЫ
ЖИЗНЬ БОЛЬШОЙ ПАНДЫ
ЖИЗНЬ БОЛЬШОЙ ПАНДЫ
ЖИЗНЬ БОЛЬШОЙ ПАНДЫ

ЖИТТЯ ВЕЛИКОЇ ПАНДИ

Велика панда, по-китайськи звучить – KUMALAPALAPANDAMAORI , в перекладі це важко промовлене слово означає – «ВЕДМІДЬ – КІШКА»

Характеристика

Довжина: 1,2-1,8 м.

Довжина хвоста – близько 15 див.

Вага: від 70 до 125 кг

Тривалість життя: від 16 до 25 років

Харчування: бамбук, яйця, комахи, дрібні ссавці

СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ

Панда – хижа тварина, яка живе в Китаї. Панда є символом Китаю і Всесвітнього фонду дикої природи. Зараз панда живе в гірських областях Тибету і китайській провінції Сичуань. На панду не можна полювати, в Китаї передбачено суворе покарання за це, за вбивство панди браконьєра можуть посадити у в’язницю довічно.

Бамбукові панди люблять негусто бамбукові ліси з вологим кліматом. Живуть на землі, піднімаючись на дерева тільки в разі небезпеки. Вони ревно охороняють свою територію і терпіти не можуть непрошених гостей.

ШОСТИЙ ПАЛЕЦЬ

Панда утримує стебла бамбука в лапі, за допомогою “кігтя” – “шостого пальця, протиставленого іншим (насправді – це не палець, а виріст однією з п’ясткових кісток). Палець дозволяє легко і спритно управлятися зі стеблами бамбука.

ЗУБИ

У панди сорок дуже міцних зубів. Велику частину часу, панди присвячують прийому їжі, з’їдаючи приблизно 12-20 кг бамбука в день. Цю рослину можна знайти цілий рік, але воно низькокалорійні, тому панди мало рухаються, що б витрачати якомога менше енергії. Крім того, вони живляться різними плодами, комахами, а іноді дрібними ссавцями. На відміну від інших представників сімейства ведмежих, панди не засинають на цілу зиму.

ПОТОМСТВО

Зазвичай народжується 1-2 малюка, кожен вагою лише 100-200 м і довжиною 15 – 17 див Відразу ж після пологів мати допомагає безпорадного дитинчаті дотягнутися до соска. Мати панди дуже дбайливо ставиться до свого маленького щеняти, якого зазвичай качає в одній лапі як у колисці, притискаючи його тісно до своєї груді. Дитинчата великих панд – істоти, безпорадні, крихітні і сліпі. Однак їм не страшний ніякий холод, так як у новонароджених панд, тіло вкрите біленьким хутром. Маленького ведмедика, мама – панда привчає є бамбук, тільки з шестимісячного віку, однак він харчується материнським молоком до 9 місяців.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ

У зоопарку самка великої панди може народити навіть три ведмежати. Однак, як і в природному середовищі, панда не вміє доглядати відразу за трьома дитинчатами, а вибирає тільки одного, самого сильного, тому двоє інших гинуть. Співробітники зоопарку відразу ж після народження дитинчат панди, забирають в «дитячий садок» «зайвих», щоб ті поруч з мамою не загинули. Незважаючи на свою незграбність, панда-мама ніколи не відлучається від свого малюка.

ПОРЯТУНОК ВЕЛИКОЇ ПАНДИ

Велика панда – зникаючий вид. З кожним роком їх стає все менше з-за вирубки лісів і зниження рівня народжуваності. У Китаї, для підтримки панди навіть створюються спеціальні дитячі сади з ігровими майданчиками, де малюки грають, спять і їдять. А ще їх дуже ситно годують. Їм дають особливе «печиво», виготовлене з бамбукових пресованих волокон, яке вони з задоволенням їдять.

ХЛОПЦІ ! БЕРЕЖІТЬ ПРИРОДУ !