Червоновола казарка

804

Світ тварин, Червона книга Росії

Червоновола казарка

Краснозобые казарки з’являються на місцях гніздування лише в червні, останніми з пернатих. Той, хто бачив краснозобую птицю, запам’ятає ці миті на все життя. Маленька і рухлива, вона вражає своїм яскравим вбранням. Навряд чи хто ще в таймырской тундрі може похвалитися темно – червоним «фартучком» на грудях і яскраво-червоними «щічками». А де ви знайдете таке дивовижне поєднання білизни і чорного «оксамиту» на пір’ї?

Після прильоту, не зволікаючи, казарки приступають до будівництва гнізд. Вони не люблять самотності і тримаються невеликими групами. Головне, вибирають собі «авторитетного» сусіда – сокола – сапсана. Саме навколо гнізда пернатого хижака казарки влаштовують свої поселення. Хитрі птиці знають, що сапсан не полює поруч зі своїм гніздом, але ревно захищає гніздову територію. З таким «сусідом» казаркам не страшні всюдисущі песці і надокучливі чайки – поморники.

Гніздо казарка вистилає темним пухом. У кладці буває 5-6, а іноді і 9 яєць.

До відома допитливих:

Червоновола казарка гніздиться в тундрах Таймиру, Ямалу і Гыдана. Загальна чисельність не перевищує 65 тисяч особин.