Птах-дрохва: прикраса і гордість степів

1269

Світ тварин, Червона книга Росії

Птах-дрохва

В степах живуть дивні птахи. Це – дрохви. Серед них є дуже великі, розміром мало не з індика. Дрохви багато ходять і бігають по степу, тому ноги в них міцні і сильні. Зіркі птахи дуже обережні і здалеку помічають небезпеку. Від переслідувань вони рятуються втечею. Якщо це не допомагає, піднімаються в повітря. Злітають дрохви з розбігу, важко махаючи своїми великими крилами. Набравши висоту, летять легко і швидко.

Гніздо дрохва влаштовує на землі. Воно являє собою невелику ямку з підстилкою із сухих стеблинок. Птах відкладає два або три великих яйця, які потім гріє майже місяць. Сидить на гнізді дрохву неможливо розгледіти. Строкате пір’я маскують велику птицю, перетворюючи її в невидимку.

Годуються дрохви в ранкові і вечірні години. Вони скубуть молоду травичку, збирають насіння та зерна. Охоче ловлять коників і ящірок. Вдень птахи ховаються в густому бур’яні.

Пізня осінь – це найнебезпечніший час для степових птахів. Дрохви не змащують своє пір’я жиром і під час дощу пір’я намокають. Якщо наступає різке похолодання, вони покриваються льодом і змерзаються. Літати птахи не можуть і стають легкою здобиччю великих орлів, лисиць і вовків.