Сніговий барс: плямиста блискавка

732

Світ тварин, Червона книга Росії

Плямистої блискавкою називають сніжного барса. Живе ця велика плямиста кішка у високогір’ях. У неї довгий пухнастий хвіст, який лише трохи поступається довжині тіла (130 см).

Постійного лігва барс не влаштовує. Самка в період народження і вигодовування дитинчат користується тимчасовим притулком, вибираючи його в найбільш недоступних місцях – печерах і скелястих ущелинах. Потомство з’являється в травні – червні, зазвичай народжується від одного до чотирьох кошенят.

За видобутком барс відправляється ввечері або вночі. Полює на гірських баранів, ловить сурков і зайців. Зазвичай кішка терпляче і непомітно крадеться за своєю жертвою, рідше – чатує на гірських стежках. Барс настільки швидкий у рухах, що навіть обережний і спритний заєць не встигає сховатися від плямистої «блискавки». Ознака полювання барса – розкидані шматки шкури, яку він на відміну від інших хижаків (вовка, ведмедя), не з’їдає.